Alle afleveringen
738 afleveringen, van nieuw naar oud
-
Sam Lee on the nightingale
8 mei 2017 · 2 min
Beluister deze afleveringTweet of the Day has captivated the Radio 4 audience with its daily 90 seconds of birdsong. But what of the listener to this avian chorus? In this new series of Tweet of the Day, we bring to the airwaves the conversational voices of those who listen to and are inspired by birds. Building on the previous series, a more informal approach to learning alongside a renewed emphasis on encounter with nature and reflection in our relationship with the natural world. Lees meer
For this first programme, folk musician and Mercury Prize nominee Sam Lee considers the nightingale, that amazing songster which can use two voice boxes to produce over 200 different styles of phrasing; enriching the gathering darkness for those fortunate enough to hear. Having sung with nightingales in Sussex woodlands for many years, for Sam that richness of the male nightingale territorial song, is mesmeric.
Producer Maggie Ayre.
-
Dawn Chorus
7 mei 2017 · 28 min
Beluister deze afleveringThe best bits of International Dawn Chorus day when radio stations across the globe come together and broadcast the dawn chorus in real time. Lees meer
Pop star and bird lover Will Young joins Brett Westwood and a gang of unexpected bird lovers as Radio 4 throws an all-nighter in search of the Dawn Chorus. Going on air just after midnight and staying up till 7am Brett and Will host a night of conversation, story-telling, argument and explanation culminating in the live broadcast of the Dawn Chorus from Ham Wall Nature reserve in Somerset.
Other guests include Birds Brittania author Mark Cocker, Bird acoustics expert Dr Jenny York and singer Hanna Tuulikki.
Radio 4 is doing this as part of International Dawn Chorus day - a unique broadcast event hosted by RTE in Ireland - in which radio stations in India and Europe join together to track the rising sun across the continent from Delhi to Dublin. You'll hear capercaillies in from Norway, bitterns in Somerset, bluethroats in Holland - it's like the Eurovision Song contest, but with much better singing.
In our increasingly digital world Dawn Chorus provides a genuine encounter with the natural world on unmediated terms. There's a lovely sense of anticipation as you hunt and you wait and you feel the sense of being really there - of the sudden excitement of a Tawny Owl at midnight, the joy of a cuckoo at 4am. And as we wait and we listen we take the opportunity to have a series of interesting conversations about wildlife and literature, music, evolution and conservation.
-
Chowchilla
13 februari 2015 · 2 min
Beluister deze afleveringMichael Palin presents the secretive chowchilla from Queensland, Australia. The chowchilla gets its name from its song, which is one of the most distinctive sounds of the coastal rainforest of north-east Queensland. You're not likely to see the bird though because it spends its time skulking on the forest floor. Chowchillas belong to the family known as logrunners because they feed and nest on or near ground-level. They're stout thrush-like birds; the males are dark brown with a white chest and throat, whilst the female's throat is rusty-orange. Lees meer
Chowchillas have been found to sing with different dialects in different areas. Within say, 50 hectares, all the family groups of pairs and non-breeding younger birds may share the same dialect. But in an adjacent area, the families may assemble some of their song components slightly differently. Over time, their song culture could change and a new dialect would be born.
Producer : Andrew Dawes
-
Mauritius Kestrel
12 februari 2015 · 2 min
Beluister deze afleveringMichael Palin presents the Mauritius kestrel from the island of Mauritius. Today the calls of several hundred Mauritius kestrels ring out across the forests and farmland of the island, so it's hard to believe that as recently as the early 1970s, only four birds could be found in the wild. Lees meer
These smart chestnut falcons were almost wiped out by a cocktail of threats ...destruction of their evergreen forests, pesticides and the introduction of predators such as monkeys, mongooses, rats and cats. When a species is so critically endangered there aren't many options, and conservationists decided that their only choice was to take some of the wild Mauritius kestrels into captivity.
By 1993, 300 Mauritius kestrels had been released and by November of that year there were as many as 65 breeding pairs in the wild. Now the kestrels are back, hovering above the landscapes that nearly lost them forever.
Producer : Andrew Dawes
-
Ostrich
11 februari 2015 · 2 min
Beluister deze afleveringMichael Palin presents the avian record breaking ostrich in the Kalahari Desert. Ostriches are ornithological record-breakers. The black and white adult male ostrich is taller and heavier than any other living bird, reaching almost 3 metres in height and weighing a whopping 150 kilograms. Females are smaller but lay the largest eggs of any bird. The ostrich's eye measures 5cm in diameter and is the largest of any land vertebrate. Lees meer
Ostriches live in the wide open landscapes of central, eastern and South-West Africa. As well as being tall and observant, Ostriches also minimise their chances of being predated on, by living in groups and sharing lookout duties, or staying close to sharp-eyed antelope and zebra herds. They can also use their powerful legs to try and outrun a predator, reaching speeds of up to 70 kilometres per hour which makes them the fastest avian runner.
-
Asian Koel
10 februari 2015 · 2 min
Beluister deze afleveringMichael Palin presents the Asian koel's arrival to an Indian orchard. This long-tailed glossy blue-black bird, is a well-known British harbinger of spring, and like its British counterpart, it is a cuckoo. Lees meer
The koel's plaintive call is heard from late March until July around villages and in wooded countryside from Pakistan east to Indonesia and southern China. In India, it symbolises the birth of a new season, the flowering of fruit-trees, the bloom of romance and all that's good about spring. The koel's song can be heard in many Bollywood movies and has inspired poems and folk songs; it's even rumoured to help mangoes ripen faster.
This almost universal feel-good factor doesn't extend to its victims, because the koel is after all a cuckoo, and lays its eggs in other birds' nests. Asian Koels are parasitic on a wide range of birds, but in India especially, on House Crows and Jungle Crows.
Producer Andrew Dawes.
-
Northern Cardinal
9 februari 2015 · 2 min
Beluister deze afleveringMichael Palin presents the northern cardinal from a New York's Central Park. Northern Cardinals are finch-like birds and make British robins look positively anaemic. They are common residents in the south and east of North America where they live in woods, parks and gardens. Your first sighting of these vermilion birds with their black masks and outrageous crests comes as a shock. They seem too tropically colourful to brave the dull North American winter. Lees meer
Only the male Cardinals are bright red. Females are browner with flashes of red on their wings and red bills. Both sexes obtain their red colours from seeds and other foods which contain carotenoid pigments.
Their familiarity and eye-catching colours have endeared cardinals to North Americans. No fewer than seven states, including Kentucky, Illinois and Ohio have adopted cardinals as their state bird and it's also the mascot of many famous sports clubs including the St. Louis Cardinals baseball team.Producer : Andrew Dawes
-
Black-nest Swiftlet
6 februari 2015 · 2 min
Beluister deze afleveringMichael Palin presents the black-nest swiftlet deep inside an Indonesian cavern. The Black-nest swiftlet landing on the cave wall, begins work on one of the most expensive and sought- after items connected with any bird; its nest. Lees meer
The swiftlet's tiny bowl -shaped nest is highly-prized as the main ingredient for bird's nest soup and is built by the male from strands of his saliva which harden into a clear substance which also anchors the nest to the vertiginous walls. Black-nest swiftlets are so-called because they add dark-coloured feathers to their saliva which are then incorporated into their nests.
The nests fuel expensive appetites. A kilo of nests can fetch 2500 US dollars and worldwide the industry is worth some 5 billion US dollars a year. Today in many places in South-east Asia artificial concrete "apartment blocks" act as surrogate homes for the Black-nest swiftlets. The birds are lured in by recordings of their calls, and once they've begun nesting, the buildings are guarded as if they contained gold bullion.
Producer : Andrew Dawes
-
Magnificent Frigatebird
5 februari 2015 · 2 min
Beluister deze afleveringMichael Palin presents the magnificent frigatebird a true oceanic bird, and resembling a hook-billed, pterodactyl of a seabird. Lees meer
Magnificent frigatebirds are some of the most accomplished aeronauts of the tropical oceans. Their huge wingspans of over two metres and long forked tails allow them to soar effortlessly and pluck flying fish from the air, and also harass seabirds. These acts of piracy earned them the name Man-o' War birds and attracted the attention of Christopher Columbus.
Magnifcent Frigatebirds breed on islands in the Caribbean, and along the tropical Pacific and Atlantic coasts of central and South America as well as on the Galapagos Islands. Frigatebird courtship is an extravagant affair. The males gather in "clubs" , perching on low trees or bushes.Here they inflate their red throat-pouches into huge scarlet balloons, calling and clattering their bills together as they try to lure down a female flying overhead. If they're successful, they will sire a single chick which is looked after by both parents for three months and by its mother only for up to 14 months, the longest period of parental care by any bird.
-
Budgerigar
4 februari 2015 · 2 min
Beluister deze afleveringMichael Palin presents the wild budgerigar from Australia. Budgerigars are small Australian parrots whose common name may derive from the aboriginal "Betcherrygah' which, roughly speaking, means "good to eat" though it could mean " good food" as budgerigars follow the rains and so their flocks would indicate where there might be seeds and fruits for people. Lees meer
Where food and water are available together; huge flocks gather, sometimes a hundred thousand strong, queuing in thirsty ranks to take their turn at waterholes. Should a falcon appear, they explode into the air with a roar of wingbeats and perform astonishing aerobatics similar to the murmurations of starlings in the UK.
Although many colour varieties have been bred in captivity, wild budgerigars are bright green below, beautifully enhanced with dark scalloped barring above, with yellow throats and foreheads. With a good view, you can tell the male by the small knob of blue flesh, known as a cere, above his beak.
-
American Bald Eagle
3 februari 2015 · 2 min
Beluister deze afleveringMichael Palin presents the iconic bald eagle from Alaska. In days of yore, when bald meant "white" rather than hairless, these magnificent birds with a two metre wingspans were common over the whole of North America. They were revered in native American cultures. The Sioux wore eagle feathers in their head-dresses to protect them in battle and the Comanche celebrated the birds with an eagle dance. Lees meer
The bird became a national symbol for the United States of America and on the Great Seal is pictured grasping a bunch of arrows in one talon and an olive branch in the other.
But pomp and reverence don't always guarantee protection. In 1962 in her classic book "Silent Spring", Rachel Carson warned that bald eagle populations had dwindled alarmingly and that the birds were failing to reproduce successfully. Rightly, she suspected that pesticides were responsible. Bald eagle populations crashed across the USA from the middle of the twentieth century, but fortunately are now recovering following a ban on the use of the offending pesticides.
Producer : Andrew Dawes
-
Scarlet Macaw
2 februari 2015 · 2 min
Beluister deze afleveringMichael Palin presents the scarlet macaw from Costa Rica. The Scarlet Macaw is a carnival of a bird, eye-catching, noisy and vibrant, with a colour-scheme verging on bad taste. Its brilliant red feathers clash magnificently with the bright yellow patches on its wings, and contrast with its brilliant blue back and very long red tail. It has a white face and a massive hooked bill and it produces ear-splitting squawks. Subtlety is not in its vocabulary. Lees meer
Scarlet macaws breed in forests from Mexico south through Central America to Bolivia, Peru and Brazil. They use their formidable beaks not only to break into nuts and fruit, but also as pick-axes.
Colourful and charismatic birds usually attract attention and in some areas where the Scarlet Macaws have been collected for the bird trade, numbers have declined. In south-east Mexico where they are very rare, a reintroduction programme is underway to restore these gaudy giants to their ancestral forests.
Producer Andrew Dawes.
-
Kea
30 januari 2015 · 2 min
Beluister deze afleveringMichael Palin presents the kea from a windswept mountain in New Zealand. A a snow-capped mountain in New Zealand's South Island are not a place where you'd expect to find a parrot, least of all a carnivorous one (and with a penchant for rubber). But this is the home of the kea. Lees meer
Keas are curious birds in every sense of the word. Drab greenish brown, they're the world's only Alpine parrot. When they can find them, keas eat fruits and berries, but also, especially in winter they descend from the higher slopes and scavenge on animal carcasses at rubbish dumps, cracking bones with their sharp beaks to reach the marrow. They will even attack live sheep, stripping the fat from their backs and damaging vital organs. Although this habit is rare and is now understood to be largely restricted to injured sheep, it led to widespread persecution of the birds and a bounty was paid on the head of each bird killed which led to widespread declines so that keas became endangered.
Today Keas are legally protected. In their mountain homes, the parrots survive to entertain and exasperate tourists as they clamber over cars, strip rubber seals from windscreens and remove wiper-blades ... curious birds indeed.
Producer : Andrew Dawes
-
Black Sicklebill
29 januari 2015 · 2 min
Beluister deze afleveringMichael Palin presents the black sicklebill of New Guinea. The black sicklebill is a breath-taking creature. It's a bird of paradise, and the male sicklebill's black feathers gleam with metallic blue, green and purple highlights. But his most striking features are a slender scythe-like bill, and an extremely long sabre-shaped tail whose central plumes can reach 50cm in length. Lees meer
During courtship, he transforms his pectoral and wing feathers into a huge ruff which almost conceals his head and exposes an iridescent blue patch. Perching on a dead branch, he displays horizontally, looking less like a bird than a small black comet, all the while producing strange rattling cries.
It is thought that the Black sicklebill and its relative the Brown Sickle bill may have spooked the Japanese in the Second World War. Japanese forces had occupied the North coast of (Papua) New Guinea and during their push south to the capital, Port Moresby, had to cross the mountain territories of the sicklebills. It's said that on hearing the birds' courtship displays; they flung themselves to the ground, thinking that they were under fire from the Allies.
Producer : Andrew Dawes
-
Oilbird
28 januari 2015 · 2 min
Beluister deze afleveringMichael Palin presents the oilbird, from a Venezuelan cavern. Demonic screeching's and the rush of unseen wings mixed with a volley of strange clicks are the sound backdrop to oilbirds. Lees meer
Oilbirds are known in Spanish as guacharos .."the wailing ones". These bizarre-looking brown birds with huge mouths, long broad wings and long tails were seen in 1799 by the explorer Alexander von Humboldt in 1817 who described their sounds as "ear-splitting". They're similar to nightjars, their closest relatives, but unlike them, oilbirds feed on fruit; ..... they're the world's only nocturnal flying fruit-eating bird.
In their dark breeding caves, they navigate using echolocation like bats. Young oilbirds grow fat on a diet of fruit brought in by their parents and can weigh half as much as again as the adults. These plump chicks were once harvested by local people and settlers for oil which was used in cooking and, ironically for a bird which spends its life in darkness, for lighting lamps.
Producer : Andrew Dawes
-
Poorwill (American Nightjar)
27 januari 2015 · 2 min
Beluister deze afleveringMichael Palin presents the common poorwill from an Arizona desert. In the dead of night, loud calls pierce the stillness on a moonlit track, a small shape suddenly sprouts wings and flutters into the darkness ... a Common Poorwill is hunting. Lees meer
Poorwills are small nightjars that breed mainly in western North America, often in deserts and dry grassland. By day the poorwill sits in the open or among rocks relying on its mottled plumage for camouflage. By night, it emerges to hawk after insects snapping them up with its large frog-like mouth.
This technique works if it's warm enough for insects to be active, but in some places where poorwills live there are sudden cold snaps. Instead of migrating, the poorwill slows down its metabolism and goes into torpor for days or even weeks . This hibernation-like state is very rare among birds and allows the poorwill to get through lean periods and was first scientifically described in 1948, although the phenomenon had been recorded more than 140 years earlier by the great explorer Meriwether Lewis, during the Lewis and Clark Expedition to discover western side of America in 1804.
Producer : Andrew Dawes
-
Red-Eyed Vireo
26 januari 2015 · 2 min
Beluister deze afleveringMichael Palin presents the red-eyed vireo from North America. About the size of British great tits the red-eyed vireo is a common summer visitors to much of North America where they breed in woodlands. The adult vireos are mainly olive green with white bellies and grey heads and their red eyes are highlighted by a white eyestripe. Seeing the birds as they hunt insects among the leaves is much harder than hearing them, because red-vireos are tireless songsters. They used to be known locally as "preacher birds " and territorial males hold the record for the largest repertoire produced by a songbird in a single day. Lees meer
Each vireo can have a repertoire of between a dozen and over a hundred different song-types. And while these marathon "question- and- answer" sessions are the soundtrack to many North American woods, they aren't universally appreciated. The nature writer Bradford Torrey wrote in 1889 that "whoever dubbed this vireo the preacher could have had no very exalted opinion of the clergy"
Producer Andrew Dawes.
-
Snail Kite
23 januari 2015 · 2 min
Beluister deze afleveringMichael Palin presents the snail kite from the Florida Everglades. Unlike many birds of prey which are known for their speed and agility, the snail kite hunts at a leisurely pace, one which matches its prey; and here in Florida's swamps, it is on the lookout for the apple snail. Lees meer
To pick them out of floating vegetation, the kite has evolved long needle-like claws, and its slender, viciously-hooked bill is perfect for snipping the snails' muscles and winkling them out of their shells. Snail kites are common across wetlands in South and Central America, but rare in Florida where there are around one thousand birds. Drainage of these marshes has made them scarce, but popular with bird watchers.
It's easy to see why, because snail kites are striking birds with their orange feet and black and red bill. The males are ash-grey apart from a white band at the base of their tails. Females and young birds are browner and more mottled. In times of drought, they will eat turtles, crabs or rodents, but these avian gourmets always return to their favourite dish of, escargots.
Producer : Andrew Dawes
-
Greater Roadrunner
22 januari 2015 · 2 min
Beluister deze afleveringMichael Palin presents the greater roadrunner of south western North America. A cuckoo that can run at 20 miles per hour and snap up venomous reptiles might not seem destined for cartoon fame, but that's exactly what happened to the Greater Roadrunner. Lees meer
The loud "beep-beep" call of the Warner Brothers cartoon creation, always out-foxing his arch-enemy Wile-E. Coyote brought this very odd member of the cuckoo family racing into the living rooms of the western world from 1949 onwards . Greater roadrunners live in dry sunny places in the south western states of North America, where their long-tailed, bushy--crested, streaky forms are a common sight. They will eat almost anything from scorpions to rats, outrunning small rodents and lizards and even leaping into the air to catch flying insects.
As it runs across the desert, the roadrunner's footprints show two toes pointing forward and two backwards. The "X" shape this forms was considered a sacred symbol by Pueblo tribes and believed to confound evil spirits because it gives no clues as to which way the bird went.
Producer : Andrew Dawes
-
Horned Screamer
21 januari 2015 · 2 min
Beluister deze afleveringMichael Palin presents the Venezuelan horned screamer. Soundling as if someone is using a giant plunger in the Venezuelan marshes, these are the mating calls of the Horned Screamer. They're sounds that only another Horned Screamer could love, but then screamers are very odd birds. Over the years ornithologists have struggled to classify them, modern thinking puts their closest living relatives as the primitive Australian Magpie Goose. Lees meer
Protruding from its head is a long wiry horn made of cartilage, which could rightfully earn it the title of "unicorn of the bird world" Usually seen as pairs or, outside the breeding season in small groups in the marshes and savannas of the northern half of South America, as you'd expect from their name , they are very vocal and these primeval bellows which sound more cow like than bird like and can be heard up to 3 kilometers away.
Producer : Andrew Dawes
-
Kakapo
20 januari 2015 · 2 min
Beluister deze afleveringMichael Palin presents the New Zealand Kakapo, high on the ferny slopes of its island fortress off the coast of New Zealand. Kakapos are flightless and the heaviest parrots in the world. They're also called owl-parrots from their nocturnal habits and open owlish expressions. Like owls their plumage is richly mottled although no owl shares their beautiful moss-green tones. Lees meer
Kakapos also have a curious mating strategy. The males gather at traditional "leks" or display areas to attract mates. At the top of a wooded ridge, the male digs one or more a bowl- like depressions in the ground which function as an amplifier. He then takes a deep breath, swells his throat-pouch like a balloon then releases the air with a soft booming call which can carry up to five kilometres.
This sound can now only be heard on a handful of offshore islands. The kakapo story is tragically familiar. Flightless and ground-nesting, it was helpless in the face of settlers who logged its forests and introduced cats and rats which slaughtered the birds. Between 1987 and 1992 the last surviving kakapos were relocated to predator-free islands. Now following intensive care and a national conservation strategy, there are about 130 kakapos in the wild.
-
Harpy Eagle
19 januari 2015 · 2 min
Beluister deze afleveringMichael Palin presents the harpy eagle flying over the Brazilian rainforest. This is one of the most powerful birds of prey and links mythological corpse-bearers, the coat of arms of Panama and the Harry Potter films. Lees meer
In Greek mythology harpies were creatures with the bodies of eagles and the faces of women, who seized people in their claws. A human body is beyond the real-life harpy eagle, but with its massive 12 cm talons, it can carry a full-grown sloth or an adult howler monkey. Being versatile hunters, the eagles catch a range of birds and reptiles and can easily hoist porcupines and armadillos into the treetops to feed their young.
Harpy Eagles breed in the rainforests of central and South America. They're blackish- grey above and white below with a black collar and a divided crest which gives them an uncanny resemblance to Buckbeak the Hippogriff in 'Harry Potter and the Prisoner of Azkaban'.
Producer : Andrew Dawes
-
Sulphur-crested Cockatoo
16 januari 2015 · 2 min
Beluister deze afleveringTweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer
Liz Bonnin presents the raucous calling sulphur-crested cockatoo from Australia. It is with somewhat heavy irony that with its loud, jarring calls, the sulphur crested cockatoo is also known as the "Australian Nightingale". These large white parrots with their formidable curved beaks and long yellow crests which they fan out when excited are familiar aviary birds. One of the reasons that they're popular as cage birds is that they can mimic the human voice and can live to a great age. A bird known as Cocky Bennett from Sydney lived until he was a hundred years old, although by the time he died in the early 1900s he was completely bald, and was then stuffed for posterity. In its native forests of Australia and New Guinea, those far-carrying calls are perfect for keeping cockatoo flocks together. They're highly intelligent birds and when they feed, at least one will act as a sentinel ready to sound the alarm in case of danger. So well-known is this behaviour that in Australia, someone asked to keep a lookout during illegal gambling sessions is sometimes known as a "cockatoo" or "cocky".
Producer : Andrew Dawes
-
Trumpeter Swan
15 januari 2015 · 2 min
Beluister deze afleveringTweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer
Liz Bonnin presents the sonorous trumpeter swan of North America. Across an Alaskan wilderness powerful sounds and calls emanate from the largest and heaviest of all wildfowl, the pure white trumpeter swan. With a wingspan of up to 250 cm, the biggest male trumpeter swan on record weighed over 17 kilogrammes, heavier than mute swans. They breed on shallow ponds and lakes in the wilder parts of north west and central North America. Hunted for feathers and skins, they were once one of the most threatened birds on the continent, with only 69 birds known in the United States, although populations hung on in Alaska and Canada. Since then trumpeters have been protected by law and populations have recovered in many areas. Alaska and Canada remain strongholds and today reintroductions are returning this musical bird to their former range in the USA.
-
Adelie Penguin
14 januari 2015 · 2 min
Beluister deze afleveringTweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer
Liz Bonnin presents the adelie penguin on a windswept Antarctic shore. A huddle of braying shapes on a windswept shore in Antarctica reveals itself to be a rookery of Adelie Penguins. These medium sized penguins whose white eye-ring gives them an expression of permanent astonishment were discovered in 1840 and named after the land which French explorer Jules Dumont d'-Urville named in honour of his wife Adele. They make a rudimentary nest of pebbles (sometimes pinched from a neighbour) from which their eggs hatch on ice-free shores in December, Antarctica's warmest month, when temperatures reach a sizzling minus two degrees. In March the adult penguins follow the growing pack ice north as it forms, feeding at its edge on a rich diet of krill, small fish and crustaceans. But as climate change raises ocean temperatures, the ice edge forms further south nearer to some of the breeding colonies, reducing the distance penguins have to walk to and from open water. But, if ice fails to form in the north of the penguin's range it can affect their breeding success, and at one research station breeding numbers have dropped by nearly two thirds.
Producer : Andrew Dawes
-
Black-footed Albatross
13 januari 2015 · 2 min
Beluister deze afleveringTweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer
Liz Bonnin presents the black-footed albatross of Midway Atoll in the Pacific Ocean. Two dusky-brown birds point their bills skywards to cement their lifelong relationship, these are black-footed albatrosses are plighting their troth in a former theatre of war. At only a few square kilometres in size, the island of Midway is roughly half way between North America and Japan. Once it was at the heart of the Battle of Midway during World War Two, but today it forms part of a Wildlife Refuge run by the U.S. Fish and Wildlife Service and is home to white laysan albatross and the darker Black footed Albatross. Around 25,000 pairs of Black-foots breed here. Each pair's single chick is fed on regurgitated offal for six months, after which it learns to fly and then can be vulnerable to human activity on the airbase. But careful management of both species of albatrosses near the airstrip has reduced the number of casualties to a minimum.
Producer : Andrew Dawes
-
Snow Petrel
12 januari 2015 · 2 min
Beluister deze afleveringTweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer
Liz Bonnin presents an Antarctic specialist, the delicate looking snow petrel. On a wind blasted Antarctic iceberg, small white hummocks sprout beaks to bicker and flirt with each other. These are snow petrels, one of the hardiest bird species in the world. Few bird species breed in the Antarctic and fewer still are so intimately bound to the landscape of snow and ice. But the near pure white snow petrel makes its home in places where temperatures can plummet to -40 Celsius and below. Returning to their breeding areas from October, the nest is a skimpy affair nothing more than a pebble-lined scrape in a hollow or rocky crevice where the parents rear their single chick on a diet of waxy stomach oil and carrion. But for a bird of such purity the snow petrel has a ghoulish diet, foraging at whale and seal carcasses along the shore. Although it breeds on islands such as South Georgia which are north of the summer pack ice, the snow petrel's true home is among snow and ice of its Antarctic home.
Producer Andrew Dawes
-
Montserrat Oriole
9 januari 2015 · 2 min
Beluister deze afleveringTweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer
Liz Bonnin presents Montserrat oriole from the Caribbean island of Montserrat. In 1995, after being dormant for over 300 years, a volcano on erupted. The eruption not only destroyed Montserrat's capital but much of the wildlife couldn't escape, and one bird, the Montserrat oriole was almost silenced forever. The male is a colourful bird with coal-black head, wings and tail and underparts the colour of egg-yolk. It is one of the most endangered birds in the world, a bird caught between a rock and a hard place. Its forest home had already been reduced by cultivation and introduced predators. It was reduced to living in fragmented pockets of forest, two thirds of which were destroyed in the 1995 and later eruptions. This threatened to wipe out an already endangered bird. So, conservationists from Jersey Zoo moved 8 orioles into captivity to avoid natural extinction and now a captive breeding programme is successfully underway, such as this oriole specially recorded for Tweet of the Day at Chester Zoo by Andrew Dawes
Producer Andrew Dawes
-
Brown Skua
8 januari 2015 · 2 min
Beluister deze afleveringTweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer
Liz Bonnin presents brown skua hunting over an Antarctic landscape. These bulky brown birds with their hooked death dealing bills are often cast as villains alongside the apparently helpless and lovable penguins. But skuas are highly efficient predators, their skills honed to find the maximum food they can in a largely barren landscape. They're resourceful pirates, forcing other birds to drop or disgorge their catches. They also scavenge around fishing boats or loiter at seal colonies where carcases are easy meat. But a penguin rookery which may have hundreds of pairs of birds provides a real bounty, where waiting for an opportunity, the keen-eyed skua swoops to seize its next victim which if it is small enough, will even swallow it whole.
Producer : Andrew Dawes
-
Blue Rock Thrush
7 januari 2015 · 2 min
Beluister deze afleveringTweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer
Liz Bonnin presents the blue rock thrush, perched high on a Spanish castle. The blue rock thrush has a slim silhouette, rather like that of a blackbird, but these largely sedentary, elusive and sun-loving birds are a rare sight in northern Europe. They are widespread in summer across southern Europe and also occur in the Arabian Peninsula and across most of south-east Asia. The male lives up to his name, as in sunlight his deep indigo body feathers contrast with his darker wings and tail. His mate is a more muted mid brown, and barred beneath. Blue rock thrushes often nest in old ruins, but can also be found in houses in villages and on the edge of towns. Here in sunny spots they feed on large insects like grasshoppers and will even take small reptiles in their long thrush-like bills.
Producer Andrew Dawes.
-
Spoon-billed Sandpiper
6 januari 2015 · 2 min
Beluister deze afleveringTweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer
Liz Bonnin presents the diminutive spoon-billed sandpiper of the high Russian tundra. Spoon-billed sandpipers are wading birds, no bigger than a house sparrow. They have rust-coloured feathers and a black, spoon-shaped bill for sifting tiny creatures from the mud or catching insects on the tundra of eastern Russia, where they breed. In winter they fly down to south-east Asian estuaries. Here they are increasingly threatened by the reclamation of mudflats for development and by local people who trap the waders in fine nests to eat. Today, there may be fewer than a thousand birds left. Now conservationists have taken some birds into captivity to establish a breeding stock, but others are being helped on their breeding grounds by headstarting, whereby adults are encouraged to lay a second clutch of eggs after the first are removed. Its hope that this work, plus encouraging local hunters in Asia to release any sandpipers caught in nets, will secure the spoon-billed sandpiper for future generations.
-
Raggiana Bird-of-Paradise
5 januari 2015 · 2 min
Beluister deze afleveringTweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer
Liz Bonnin presents the displaying Raggiana bird-of-paradise from Papua New Guinea. An explosion of colour flashes across the tree canopy of a rainforest: male Raggiana birds-of-paradise, one of the most spectacularly coloured birds in the world, are displaying to one another. The Raggiana or Count Raggi's bird-of-paradise is Papua New Guinea's national bird and it's easy to see why. His yellow head and green throat are eye-catching enough but even more flamboyant are the long tufted flank feathers which he can raise into a fan of fine reddish-orange plumes. Males gather at traditional display sites quivering these enormous flaming plumes like cabaret dancers as they cling to an advantageous branch. The urgency of their display is underlined by frantic calls which echo through the canopy, in the hope he can impress the much plainer female to mate with him.
Producer : Andrew Dawes
-
Black Swan
2 januari 2015 · 2 min
Beluister deze afleveringTweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer
Sir David Attenborough presents a widely regarded symbol of Australia, the black swan. These stately looking birds are native to the wetlands of south-western and eastern Australia. The New Zealand population was hunted to extinction but has now been reintroduced there. Their plumage is charcoal grey rather than black and beautifully ruched along their lower back, hiding the white primary feathers which are fully revealed in flight. Their only colour is a raspberry- coloured bill. Black swans behave like nomads, tracking local rains and breeding when they can. In Britain as a collection bird, a few have even cross-bred with mute swans to produce a greyish hybrid nick-named the 'Blute Swan'.
-
White Tern
1 januari 2015 · 2 min
Beluister deze afleveringTweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer
Sir David Attenborough presents the widespread marine species, the white tern. Also known as fairy terns or angel terns, these are very slender, long-winged birds, brilliant white except for a black, slightly-upturned bill, dark eyes and very short blue-grey legs. In flight, their wings appear almost translucent. For such a delicate-looking bird, they have rather harsh calls. Unusually they lay their eggs on a bare branch. The female tern selects a small groove in the bark or on the leaf-stalks of palms where her single egg will be most secure. Here, on its tropical tightrope, the egg is safer from ground predators like rats and because there's no nesting material, there's less chance of parasites.
Producer : Andrew Dawes
-
Greater Hill Mynah
31 december 2014 · 2 min
Beluister deze afleveringTweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer
Sir David Attenborough presents the mimic specialist Greater Hill Mynah from Asia. Like many members of the starling family, Greater Hill Mynah's are superb mimics with a remarkable ability to reproduce the tones of the human voice. This makes them popular as cage and now some wild populations have been severely reduced by collecting. Hill mynahs are not just vocally outstanding. They're dapper looking birds too; glossy purplish-black with a white wing-patch and wattles of bright yellow skin under their eyes and around the back of their necks. The wild birds don't impersonate people though; it's only those captive birds which are amongst some of the best mimics of the human voice.
-
Laughing Kookaburra
30 december 2014 · 2 min
Beluister deze afleveringTweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer
Sir David Attenborough presents Australia's laughing kookaburra. At 45cm the laughing kookaburra is one of the world's largest kingfishers. Native to south and eastern Australia, they have now been introduced to Western Australia and parts of New Zealand. Although they do catch fish, they hunt mainly on land where they eat reptiles, small mammals and invertebrates. The cacophony of loud hooting laughs from which they get their Aboriginal name, is often produced by several birds in chorus. The cackling call is one of the few exotic bird sounds that is recognised around the world: a captive kookaburra named Jacko became a radio celebrity in Australia through his ability to break into that laughing call on demand. By the time of his death in 1939 he was one of the best known birds in the world.
Producer : Andrew Dawes
-
Red-throated Caracara
29 december 2014 · 2 min
Beluister deze afleveringTweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer
Sir David Attenborough presents the red-throated caracara from the Amazonian rainforest. The size of buzzards, red-throated Caracaras are black- and -white birds of prey that travel together when searching for paper wasp nests among the leaves. While some birds search for food, others act as sentinels on the lookout for predators. If a monkey or a spotted cat approaches, the sentinel will alert the flock and together they will mob the intruder with loud calls. They specialise in bee and wasp grubs, but seem impervious to stings and it was once thought that they may possess a special repellent which deters the adult insects. Latest research now shows that when they are disturbed by the caracaras, paper wasps keep away from their damaged nest to avoid further danger and so the birds simply take advantage of the wasp's absence.
-
Wandering Albatross
26 december 2014 · 2 min
Beluister deze afleveringTweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer
Sir David Attenborough presents the wandering albatross of the South Atlantic Ocean. On the windswept South Georgian Islands, a stiff breeze is ruffling the grass tussocks as a Wandering Albatross is billing and coo-ing to its mate. These huge seabirds, mate for life and can live for 50 years (or more). Longevity is vital for a species which produces only one chick every two years. The chocolate brown youngster takes to the air nine months after hatching, the longest pre-fledging period of any bird, but when it does, it breaks another record, as adults have the longest wingspan of any living bird, which can reach over 5metres.
Producer : Andrew Dawes
-
Christmas Shearwater
25 december 2014 · 2 min
Beluister deze afleveringTweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer
Sir David Attenborough presents the Christmas shearwater. 2000km south of Hawaii the highly marine Christmas shearwater is at home over the Central Pacific seas, tirelessly riding the air-currents, skimming wave-crests and hugging the contours of the sea looking for food. They rarely come to land as adults, but when they do, it is to return to their place of birth on remote oceanic islands to breed. Here they form loose colonies, laying a single white egg which is incubated for around 50 days. Inhabiting these far flung inaccessible islands means little is known about their biology, but that remoteness gives them protection from land based predators.
-
House Wren
24 december 2014 · 2 min
Beluister deze afleveringTweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer
Sir David Attenborough presents the house wren found across the New World. Having one of the largest ranges of any songbird in the New World, the migratory house wren occurs anywhere from their breeding grounds in Canada and North America, to their to wintering grounds from Central America to Chile. The male house wren's song is a torrent of trills delivered at full volume from his territory of shrubs, low trees and ferny banks. Diminutive he may be but he's feisty and is known to drag other birds' eggs or chicks from a nest-hole he wants for himself. In parts of North America, house wrens are a significant cause of nest failure in some other species of songbirds.
-
Hyacinth Macaw
23 december 2014 · 2 min
Beluister deze afleveringTweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer
Sir David Attenborough presents the hyacinth macaw of the Brazilian Pantanal. Raucous ear-piercing screeches are produced by one of the most beautiful parrots in the world, flying high over the marshy wetlands of the Pantanal. As their name suggests they are a rich cobalt blue, with sulphur-yellow eye rings with a massive bill and long elegant tail-feathers streaming behind them in flight, making them our longest parrot. Popular as captive caged birds, they are now endangered in the wild and legally protected in Brazil. They feed on palm nuts, including those of the acuri palm which are so hard that even the macaw's powerful bill can't break into them, until they've first passed through the digestive tracts of cattle.
Producer : Andrew Dawes
-
New Zealand Robin
22 december 2014 · 2 min
Beluister deze afleveringTweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer
Sir David Attenborough presents the New Zealand robin. The toutouwai or New Zealand robin may share a name with the more familiar European robin, but it is a very different bird to the robin redbreast we know so well. Although about the same size with the same perky upright stance, the New Zealand robin, is appropriately enough nearly all-black, with a pale belly and a white splash just above the bill, but no trace of red. Three subspecies exist; one in north Island, one in South Island, and another in Stewart Island. And like their British counterparts, who they are not closely related to at all, can become quite tame and friendly to humans. The song is very varied and each male has a repertoire of around two dozen different notes.
Producer : Andrew Dawes
-
Eastern Orphean Warbler
19 december 2014 · 2 min
Beluister deze afleveringTweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer
Liz Bonnin presents the eastern orphean warbler in an olive grove near Athens. Until recently there used to be just a single species of Orphean Warbler; a summer visitor to southern Europe, North Africa and western Asia: a handsome bird much like a large blackcap with a white throat and greyish-brown back. But across the wide breeding range which stretches from Portugal to Pakistan some orphean warblers look and sound different. Those east of Italy tend to be subtly greyer above and paler beneath. And the songs of birds from Greece eastwards are longer and richer, often including the richness of nightingale like notes. These slight differences have persuaded many ornithologists that the Eastern Orphean warbler is a different species to the Western Orphean Warbler. Biologists call this "splitting "although exactly where these new species boundaries lie is a moot point.
Producer : Andrew Dawes
-
Greater Racket-tailed Drongo
18 december 2014 · 2 min
Beluister deze afleveringTweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer
Liz Bonnin presents the greater racket-tailed drongo of South-East Asia. Across a clearing in a Malaysian forest flies a dark bird, seemingly chased by two equally dark butterflies. Those butterflies in hot pursuit aren't insects at all; they are the webbed tips of the greater racket-tailed drongo's excessively long wiry outer-tail feathers, which from a distance look like separate creatures as it flies. Glossy blue-black birds which live in wooded country and are great insect catchers, hawking after them in mid-air before returning to a perch. They're bold too and won't hesitate to harry and chase much larger birds than themselves, including, birds of prey. Like other drongos the greater racquet-tailed drongo has an extensive but not very musical repertoire which includes the sounds of other birds it meets, when it joins mixed feeding flocks, and can imitate the call of a hawk to alarm the hawk's victims and so steal food from them while they are distracted by the call: an ingenious tactic, which few other birds have learned.
Producer : Andrew Dawes
-
Saddleback
17 december 2014 · 2 min
Beluister deze afleveringTweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer
Liz Bonnin presents the formerly widespread saddleback of New Zealand. It's loud, piping and whistling calls once resounded throughout New Zealand's forests, but now the saddleback is heard only on smaller offshore islands. This is a bird in exile. About the size of a European blackbird, saddlebacks are predominantly black with a rust-coloured saddle-shaped patch on their backs. In Maori culture this mark came from the demi-God Maui who, after trying to catch the sun, asked the saddleback to fetch water. The bird refused, so hot-handed Maui grabbed it and left a scorch mark on the bird's back. As well as this chestnut saddle, the bird has two bright red wattles at the base of its beak which it can dilate when it displays. It also has an extensive vocabulary and one of its calls has earned it the Maori name –"Ti-e-ke".
Producer : Andrew Dawes
-
Blue Manakin
16 december 2014 · 2 min
Beluister deze afleveringTweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer
Liz Bonnin presents the advancing, leaping and queuing male blue manakin of Brazil. Male blue manakins are small, blue and black birds with scarlet caps. They live in the forests of south-east Brazil and neighbouring areas of Argentina and Paraguay. Whilst their plumage is eye-catching, their mating display is one of the strangest of any bird. A dominant male Blue Manakin enlists the support of one or more subordinate males. Calling loudly, all the males sidle along a branch towards the female, taking turns to leap into the air and then fly back down and take their place at the back of the queue. This sequence of advancing, leaping and queuing occurs at a frenetic pace, until, without warning, the dominant male calls time on this avian dance-off, with a piercing screech.
-
Hawaiian Goose (Nene)
15 december 2014 · 2 min
Beluister deze afleveringTweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer
Liz Bonnin presents the Nene, or the endemic and rare Hawaiian goose. Visit a Wildfowl and Wetland Trust centre in the UK and it is likely you'll be mobbed by the nasal calls of one of the world's rarest birds, the Hawaiian Goose or "Ne-Ne". In the late 18th century there were around 25,000 of these neat attractive geese, with ochre cheeks and black-heads, on the Hawaiian Islands. But by the early 1950s, due to development and introduced predators, a mere 30 or so remained. A few of these remaining Nene's were taken to Slimbridge, home of Peter Scott's Wildfowl Trust as part of a captive breeding programme. They bred successfully and now many generations of geese produced there have been returned to their native islands. Their future is still precarious in the wild, but as the state bird of Hawaii the Nene's outlook is more secure today than for the last seventy years.
-
Morepork
12 december 2014 · 2 min
Beluister deze afleveringTweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer
Liz Bonnin presents the morepork or Ru-Ru, New Zealand's only surviving native owl. Strange double notes in the forests of New Zealand were once thought to be cries from the Underworld. But these calls are most likely to be that of a morepork calling. Its familiar call earned it the alternative Maori name of "ruru". Largely nocturnal, it has brown, streaky feathers and large bright yellow eyes which are well adapted for almost silent night hunting forays for large insects, spiders, small birds and mammals. In Maori mythology, moreporks, or "ruru" are spiritual birds, and can represent the ancestral spirit of a family, taking the form of a woman known as "Hine-Ruru" or "owl woman" who acts as a guardian, protecting and advising the family members.
-
Marabou Stork
11 december 2014 · 2 min
Beluister deze afleveringTweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer
Liz Bonnin presents the gaunt undertaker-looking marabou stork in Africa. It is not very scientific to describe a bird as ugly, but the marabou stork would not win any prizes for beauty or elegance. This bulky stork, with a funereal air, has a fleshy inflatable sac under its throat which conspicuously wobbles as it probes African rubbish dumps for carrion. Seemingly more at home amongst the melee of vultures and jackals squabbling over a carcass, it is known in some areas as the undertaker bird. But, in the air the marabou stork is an elegant sight. It has one of the largest wingspans of any bird, up to 3 metres across. Soaring effortlessly on these broad wings the storks scan the sub-Saharan landscape for food. Marabou storks are doing well, thanks to our throwaway society and they've learned to connect people with rubbish – a salutary association one might say.
Producer : Andrew Dawes
-
Northern Jacana
10 december 2014 · 2 min
Beluister deze afleveringTweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer
Liz Bonnin presents the northern jacana at home in Central American wetlands. A cross between a coot and a plover, northern Jacanas are found in swamps in Central America and Mexico. They're long legged birds with a black head and neck, and a chestnut body with yellow highlights. And, northern jacanas are polyandrous; the females have more than one partner. Males build platforms of floating vegetation and attract females by calling or posturing. If a female mates with a male, he may use his platform as a nest for her eggs. The female doesn't care for the eggs, but goes in search of up to three other mates. The result is that a single female may have several males raising different clutches of eggs for her and each clutch may contain the eggs of more than one male!
Producer : Andrew Dawes