Tweet of the Day

Alle afleveringen

738 afleveringen, van nieuw naar oud

  1. Black-chinned Hummingbird

    9 december 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Liz Bonnin presents the North American black chinned hummingbird. What seems to be a large green beetle is flying erratically across a Los Angeles garden: suddenly, it hovers in mid-air to probe a flower bloom; this is a black-chinned hummingbird. Although often thought of as exclusively tropical, a few species of hummingbirds occur widely in North America and in the west; the Black-chinned hummingbird is the most widespread of all. Both sexes are glittering emerald above: the male's black throat is bordered with a flash of metallic purple, which catches the sun. Black-chinned "hummers" are minute, weighing in at just over 3 grams. But they are pugnacious featherweights seeing off rival males during intimidation flights with shrill squeals, whilst remarkably beating their wings around 80 times a second. They'll also readily come to artificial sugar-feeders put out by householders to attract these flying jewels to their gardens.

    Producer Andrew Dawes

  2. Red-crowned Crane

    8 december 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Liz Bonnin presents the red-crowned crane from Japan and Asia. Backlit by a Japanese winter sun, huge black and white birds dance for an audience. Their plumage mirrors the dazzling snow and dark tree-trunks. The only spots of colour are crimson - the caps of these Red-crowned Cranes. Red-crowned Cranes breed only in far-eastern Russia. Tall, majestic and very vocal, red-crowned cranes gather in groups to reinforce pair-bonds, by leaping into the air and fluttering their 2.5 metre wings, sometimes holding sticks or twigs in their long bills. During winter months, the cranes are fed with grain, and receive a stream of captivated visitors. In front of a wall of clicking camera shutters, the cranes perform their elaborate dance, to delight their captivated audience.

    Producer : Andrew Dawes

  3. Brown Thrasher

    5 december 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Chris Packham presents the brown thrasher, usually seen in North America. Brown thrashers are related to mockingbirds that breed across most of eastern and central North America. They're famous for their vast repertoire which can include over 1000 song types. They spend much of their time skulking in dense shrubs at woodland edges and in parks and gardens. They're russet on top, white below and heavily streaked like a large thrush but with much longer tails and stout curved bills. Their name comes from the noisy thrashing sound they make as they search the leaf litter for food. Normally, brown thrashers are short distance migrants within North America but in 1966, in November of that year, in Dorset, birdwatchers almost dropped their binoculars in disbelief when they heard the call of a brown thrasher coming from a coastal thicket. It remained here until February 1967 and is the only British record.

  4. Red-necked Nightjar

    4 december 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Chris Packham presents the nocturnal red-necked nightjar of the Spanish countryside. Like others in the family, red-necked nightjars are nocturnal birds which feed on large insects, snapping them up with huge bristle-lined mouths. A summer migrant, the red-necked nightjar breeds mainly in Spain, Portugal and North Africa. It is closely related to the common European nightjar, but it sounds very different. By day they hide on the ground among scrub where their cryptic patterns provide excellent camouflage. They're the colour of mottled bark and as you'd expect from their name, have a rusty-red collar. As the sun sets, they emerge from their hiding places to glide and turn on slender wings through scrub and pinewoods, occasionally warning rivals by clapping their wings together over their backs with a sound like a pistol-shot. Between bouts of moth-chasing, they settle on a pine branch and pour forth their repetitive, but atmospheric song.

    Producer : Andrew Dawes

  5. Atlantic (Island) Canary

    3 december 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Chris Packham presents the Atlantic canary singing in the Tenerife treetops. The ancestor of our cage-bird canaries is the Island or Atlantic Canary, a finch that is native to the Azores, Madeira and Canary Islands, which include Tenerife. The Canary Islands were named by early travellers "the islands of dogs from 'canis', the Latin for dogs, because of the many large dogs reputedly found there. And so the common and popular song-bird which is now a symbol of the islands became known as the canary. Unlike their domestic siblings, wild Island canaries are streaky, greenish yellow finches: males have golden- yellow foreheads, females a head of more subtle ash-grey tone. But it's the song, a pulsating series of vibrant whistles, trills and tinkling sounds; that has made the canary so popular. They were almost compulsory in Victorian and Edwardian parlours; a far cry from the sunny palm -fringed beaches of the Atlantic islands.

  6. Greater Rhea

    2 december 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Chris Packham presents the greater rhea roaming the South American pampas. Greater rheas are the largest birds in South America and look like small brown ostriches. They're flightless, but can avoid danger by sprinting away on sturdy legs reaching speeds of up to 60 kilometres per hour. Gauchos, the horsemen of the pampas, used to hunt them on horseback using a bolas; a well-aimed bolas would wrap around the rhea's legs or neck and bring it down in a tangle of feathers and limbs. In the breeding season males call loudly to proclaim territories, and to woo potential mates the male runs around erratically, spreading his wings and booming. He mates with several females who lay their eggs in the same nest. Then the females depart to mate with another male leaving the first male to incubate the clutch and rear the huge brood of chicks on his own.

  7. Wedge-tailed Shearwater

    1 december 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Chris Packham presents the wedge-tailed shearwater of the Indian and Pacific oceans. Wedge-tailed shearwaters are large sepia brown seabirds with long wings and streamlined bodies. They feed mainly on fish and squid which they scoop from the surface or catch by diving. While the parents are careering over the open seas, their solitary chick squats alone in its island burrow. The return of the adults means a welcome feast for the chick. Its reward is a mouthful of warm and waxy stomach oil, the digested remains of the adults prey. It may sound revolting to us, but this oil is rich in energy and allows the chick to grow even bigger than its parents before losing weight again prior to its first flight, which happens a few weeks after the adult birds have abandoned it to its fate.

  8. Madagascar Harrier-hawk

    28 november 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Chris Packham presents the Madagascan Harrier-hawk from Madagascar. Among the branches of a Madagascan forest, there's a flutter of wings and a flash of double-jointed feet. The Madagascan harrier-hawk is a striking bird, uniform grey above and finely barred beneath with black wing-tips and a white-banded black tail. There's a patch of sulphurous skin around its bill and eyes: and its long legs are also bright yellow. Those long legs help the harrier-hawk hunt for food that's beyond the reach of most other birds of prey. Using its wings for balance and twisting its flexibly jointed legs at seemingly impossible angles, the harrier-hawk inserts its talons into tiny holes, relying on its sense of touch to locate its prey. Madagascan Harrier-hawks do hunt more conventionally by gliding over the forest, seizing small birds, reptiles and mammals such as the Verreaux's sifaka.

  9. Wild Turkey

    27 november 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Chris Packham presents the wild turkey of North American woodlands. We are so used to seeing mass-produced captive turkeys (the centrepiece for many a Thanksgiving meal in the United States and Canada) that the sight and sound of a displaying male wild turkey is a real surprise. With his tail fanned and red wattles a-quiver; he struts-his-stuff in a woodland clearing to win the favours of the less flamboyant hens. There are now around 7 million wild turkeys in the USA. But it wasn't always so. Wild turkeys were nearly wiped out in many states by over-shooting and woodland clearance. Their numbers fell from tens of millions in pre-Columbus days, to about thirty thousand by the last Century. Land which had been previously cleared for farming was allowed to return to woodland. Wild turkeys were released back into areas where they'd been wiped out. This along with hunting controls and behavioural research allowed their numbers to increase and their spectacular displays are once again a common sight in many areas of the USA.

  10. Great Snipe

    26 november 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Chris Packham presents the superbly camouflaged great snipe of Eastern Europe. A thin drizzle of tinkling notes mingled with rhythmic tapping drifts across a Polish marsh in spring a sign that great male snipes are displaying. Great snipe are wading birds with short legs and very long two-toned bills, which they use to probe bogs and wet ground for worms. Across much of Europe having newly returned from its sub-Saharan wintering grounds a number of northern and eastern European marshes, set stage as breeding sites for the larger, great snipe. They court females at traditional lekking or displaying grounds where several males vie for attention. Perched on a small mound, males gather at sunset to fan their white outer tail feathers, puff out their chests and produce a medley of very un-wader-like calls. The females, looking for a mate, are attracted to the dominant males at the centre of the lek.

    Producer : Andrew Dawes

  11. Flightless Cormorant

    25 november 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Chris Packham presents the flightless cormorant adapted to its Galapagos world. The isolated Galapagos Islands are famous for their unique wildlife which has evolved to adapt to a landscape free of predators. This absence of predators has allowed the native cormorant to dispense with the need to fly, why waste energy when there's nothing to fly away from? This is the only flightless member of the cormorant family, which feeds on fish and for that reason it has developed stronger feet for swimming after its prey. They nest on the rocky coasts of Fernandina and Isabela islands and the population can dip below a thousand birds especially after hurricanes or collapses in local fish numbers. They recover quickly though, but are vulnerable to introduced dogs which nearly eliminated the cormorants on Isabela Island.

  12. Red-billed Tropicbird

    24 november 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Chris Packham presents a true global ocean going mariner, the red-billed tropicbird. These elegant birds are masters of the winds and tides. There are three species of tropicbirds and all of them nest on tropical islands, spending the rest of the year roaming the open ocean. All are instantly recognisable by their very long whippy central tail-feathers which can be longer than the rest of the bird. With scarlet beaks, black wing-tips and white-tail streamers from a distance they look all-white, but a closer view reveals a narrow black mask. Red-billed Tropicbirds nest on the ground and use their impossibly long tails in courtship displays, moving the feathers to register excitement or aggression. In flight they are graceful soarers and swoopers, and often call a trill chattering rattle in mid-air chases. This sound which resembles a bosun's (boatswain's) whistle, gave rise to their alternative name of 'Bosun Bird'.

  13. Ivory Gull

    21 november 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Chris Packham presents the ivory gull from the northern polar seas. Ivory gulls breed on rocky outcrops and cliffs and has a near-circumpolar distribution, spending most of the year near the edge of the pack ice throughout Arctic Europe, Arctic Russia, Greenland and Canada. They regularly venture farther north than any other bird. The adults are brilliant white with black legs and black eyes; their only splash of colour is on the bill which is a pastel rainbow of blue, green, yellow and pink. At rest they look rather dove-like. Although their colour suggests purity, their tastes are definitely not. Ivory gulls are scavengers. Dead seals or whales will draw them from miles around and those birds which have turned up as rare winter visitors to the UK have often shown an uncanny ability to locate strandline corpses of porpoises, dolphins or seals. Diet aside these are entrancing gulls to watch as they loaf on icebergs or waft angelically over arctic seas.

  14. Purple Martin

    20 november 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Chris Packham presents the purple martin from eastern North America. Every spring, across the land from Chicago to St Louis, you can hear couples squabbling over the best real estate. But these aren't human house-buyers, they're purple martins. Purple Martins are the largest North American swallow, glossy blue-black rather than purple and much chunkier than the well-known barn swallow. They spend the winter in insect-rich places in South America and return to their North American breeding colonies each spring. In the west, they nest in holes in trees or even in giant saguaro cacti, but in the east where they're much more common, they almost exclusively rely on people to provide them with nest-sites. Visit almost any city, town or homestead and you'll see multi-story nest-boxes, the home of a score of purple martin families. Around 1 million people are thought to erect housing each year. Their human landlords take a personal pride in their martin colonies, listening each spring for those first pebbly calls which are a sign that their protégés have made it back from the tropics, once again.

    Producer : Andrew Dawes

  15. Asian Crested Ibis

    19 november 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Chris Packham presents the rare Asian crested Ibis formerly common in Japan and China. The crested ibis is mainly white with a shaggy white crest and a red face; but in the breeding season its plumage is tinged with ash-grey. Under its wings is a subtle peach tone, a colour known in Japan as toki-iro. Unfortunately its beauty hasn't saved the crested ibis from persecution in Japan, China or Siberia where it used to breed. It was thought to be extinct in China, until seven birds were found in 1981. In 2003 the crested ibis became extinct in the wild in Japan. Now, crested ibis are conservation symbols in the Far East. They are strictly protected in China where they are being reintroduced to increase the small wild population. In Japan the first wild Japanese crested ibis chick flew from its nest in 2012.

  16. Rhinoceros Auklet

    18 november 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Chris Packham presents the rhinoceros auklet found around the North American western seaboard. Rhinoceros auklets are auks. They look very different to their relatives the puffins or guillemots. They're dark grey-ish brown birds, and in the breeding season both male and female have flowing white plumes above their eyes and behind their orange bills. It is the white vertical plate at the base of its bill which has inspired the birds' common names of "horn-billed puffins" or "unicorn puffins". This horn is only grown in the breeding season; the birds shed it in autumn when they head out to sea. Rhinoceros auklets in burrows or cavities in grassy places or on forest floors: most colonies are small, but some contain a hundred thousand birds which produce a soothing chorus of mooing and grunting sounds, strange to hear in the blackness of a coastal wood.

    Producer : Andrew Dawes

  17. Arabian Babbler

    17 november 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Chris Packham presents the Arabian babbler of a Yemeni Desert. Arabian babblers could almost be described as feathered meerkats. They're sociable, charismatic and always on the alert. These energetic and curious birds are found around the Arabian peninsula and in Egypt, often in dry scrubby places. They have long tails, curved bills and a bounding gait, and their sandy plumage is superb camouflage against the parched ground where they roam in search of insects and seeds. If on their travels, a group of babblers discovers a snake they will mob it with loud shrieks, raising their wings and calling to each other until they see it off. Arabian babblers don't use their social skills just to chase away predators. They spend all their time in groups of usually four to six adult birds and in these groups their relationships are fluid. They are also co-operative breeders and help each other to rear their chicks, a communal way of life that helps to forge bonds between these very vocal birds.

  18. Bell Miner

    14 november 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Chris Packham presents the bell miner of eastern Australia. The sound of a tiny hammer striking a musical anvil in a grove of gum trees signifies that bell miners are in search of sugar. More often heard than seen the bell miner is a smallish olive-green bird with a short yellow bill, with a small orange patch behind the eye. It belongs to a large family of birds known as honeyeaters because many have a sweet tooth and use their long bills to probe flowers for nectar. But the bell miner gets its sugar hit in other ways. Roving in sociable flocks, bell miners scour eucalyptus leaves for tiny bugs called psyllids who produce a protective waxy dome. Bell miners feed on these sweet tasting shelters. Some scientists suggest that Bell Miners actively farm these insects by avoiding over-exploiting of the psyllid colonies, allowing the insects numbers to recover before the birds' next visit. So dependent are they on these psyllids bugs that Bell Miners numbers can often fluctuate in association with any boom-and-bust changes in psyllid population.

    Producer : Andrew Dawes

  19. Plumbeous Antbird

    13 november 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Chris Packham presents the Plumbeous antbird in a Bolivian rainforest. When army ants go on the march in the Bolivian rainforest, they attract a huge retinue of followers; often heard but rarely seen. These include Antbirds. The Plumbeous Antbird is a lead-coloured bird; the males have a patch of blue skin around their eyes, whilst the females are bright russet below. Like other antbirds they are supreme skulkers, hiding under curtains of dense foliage and only betraying themselves by their calls and song, a particularly fluty call. But you'd think that with a name like antbirds, their diet is easily diagnosed, but surprisingly antbirds rarely eat ants. Instead, most species shadow the columns of army ants which often change nest-sites or raid other ant colonies. As the ants march across the forest floor, they flush insects and other invertebrates which are quickly snapped by the attendant antbirds.

    Producer : Andrew Dawes

  20. Common Indian Cuckoo

    12 november 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Chris Packham presents the Indian cuckoo found across much of South East Asia. A bird singing "crossword puzzle" - "crossword puzzle" over the woods is an Indian Cuckoo, a shy and slender bird, grey above and barred black and white below. These features are similar to those of a small hawk and when a cuckoo flies across a woodland glade, it's often mobbed by other birds. They're right to sense danger. Indian cuckoos are brood parasites and the females lay their eggs in the nests of other species including drongos, magpies and shrikes. The Indian cuckoo's song is well-known in the Indian sub-Continent and has been interpreted in different ways. As well as "crossword puzzle " some think it's saying "one more bottle" or "orange pekoe". And in the Kangra valley in northern India, the call is said to be the soul of a dead shepherd asking "... where is my sheep? Where is my sheep?".

  21. Southern Cassowary

    11 november 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Chris Packham presents the roaring southern cassowary of Australia's Queensland. The territorial roaring calls of the world's second heaviest bird, the cassowary are odd enough, but it still won't prepare you for your first sighting of these extraordinary birds. Reaching a height of over 1.5 metres, they have thick legs armed with ferocious claws, blue – skinned faces and scarlet dangling neck- wattles. These are striking enough but it is the large horn, or casque, looking like a blunt shark's fin on the bird's head that really stands out. It's earned this giant its common name - cassowary comes from the Papuan for "horned head". Such a primitive looking creature seems out of place in the modern world and although the southern cassowary occurs widely in New Guinea, it's still hunted for food there. Cassowaries can kill dogs and injure people with their stout claws, but the bird usually comes off worst in confrontations.

    Producer : Andrew Dawes

  22. Vegetarian Tree Finch

    10 november 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Chris Packham presents the vegetarian tree finch on the Galapagos Islands. These streaky sparrow-like birds found on the Galapagos Islands may look rather plain, but belong to the evolutionary elite, having attracted the attention of Charles Darwin on his visit there in 1835. Darwin noticed that the fourteen or so species of finches, which he concluded were derived from a common ancestor on this isolate archipelago, had evolved bills adapted to the type of food available. The Vegetarian finch has a bill rather like a parrot's, with thick curved mandibles and a biting tip which also allows it to manipulate seeds, similar to a parrot or budgie. Vegetarian finches are especially fond of the sugar-rich twigs of certain shrubs and are use the biting tip of their bills to strip off the bark to reach the softer sweeter tissues beneath: a niche that other finches on Galapagos haven't exploited yet.

    Producer : Andrew Dawes

  23. Blue Jay

    7 november 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Chris Packham presents the North American blue jay. The loud warning screams of blue jays are just part of their extensive vocabulary. These birds are intelligent mimics. Blue jays are neat handsome birds; lavender-blue above and greyish below with a perky blue crest, black collar and white face. But the blue jay is not blue, but black. Its feather barbs contain a dark layer of melanin pigment; the blue we see is caused by light scattering through modified cells on the surface of the feather barbs and reflected back as blue. Common over much of eastern and central North America, blue jays will move in loose flocks to take advantage of autumnal tree mast. A single blue jay can collect and bury thousands of beechnuts, hickory nuts and acorns (in a behaviour known as caching) returning later in the year to retrieve these buried nuts. Any they fail to find, assist in the natural regeneration of native woodlands.

    Producer Andrew Dawes

  24. North Island Kokako

    6 november 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Chris Packham presents the North Island kokako from New Zealand. Kokakos are bluish-grey, crow-sized birds with black masks. Those from the North Island sport bright blue fleshy lobes called wattles; one on each side of the bill. And they are famous in New Zealand for their beautiful haunting song which males and females sing, often in a long duet in the early morning.Known by some people as the squirrel of the woods because of their large tails and habit of running along branches, kokako used to be widespread, today fewer than 1000 pairs remain. The kokako's slow and deliberate, almost thoughtful, flute-like song evokes the islands' forests and in the film, The Piano, it features as part of the chorus of woodland birds in some of the most atmospheric scenes.

    Producer : Andrew Dawes

  25. Red-breasted Goose

    5 november 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Chris Packham presents the red-breasted goose in Siberia. Red-breasted geese are colourful birds with art-deco markings of brick-red, black and white. Despite their dainty and somewhat exotic appearance, these are hardy birds which breed in the remotest areas of arctic Siberia. They often set up home near the eyries of birds of prey, especially peregrine falcons. But there's method in the madness; These wildfowl nest on the ground where their eggs and chicks are vulnerable to predators such as Arctic foxes. But the ever vigilant peregrine falcons detecting a predator, will defend their eyries by calling and dive-bombing any intruders, and this also doubles as a warning system for the geese. In winter red-breasted geese migrate south where most of them graze on seeds and grasses at a few traditional sites in eastern Europe around the Black Sea.

    Producer : Andrew Dawes

  26. New Zealand Bellbird

    4 november 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Chris Packham presents the New Zealand bellbird. In 1770, during Captain James Cook's first voyage to New Zealand, an extraordinary dawn chorus caught the attention of his crew "like small bells exquisitely tuned": these were New Zealand bellbirds. New Zealand bellbirds are olive green birds with curved black bills and brush-like tongues which they use to probe flowers for nectar. Like other honeyeaters, they play an important role in pollinating flowers and also eat the fruits which result from those pollinations and so help to spread the seeds. The well camouflaged bellbird is more often heard before it is seen. They sing throughout the day, but at their best at dawn or dusk when pairs duet or several birds chorus together. Their song can vary remarkably, and it is possible to hear different 'accents' in different parts of New Zealand, even across relatively short distances.

    Producer : Andrew Dawes

  27. Toco Tucan

    3 november 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Chris Packham presents the South American toco tucan. Few of us are lucky enough to have seen or heard a Toco Toucan at home in its South American strongholds but its image will be familiar to drinkers of a certain age. Its pied plumage and sky-blue eye-rings are striking enough but it is the toco toucan's huge black-tipped orange bill that makes the bird instantly recognisable. Despite appearances this cumbersome-looking banana-shaped bill is really quite light. Under the colourful plates which cover the bill a matrix of horny fibres and air-pockets combines strength with lightness a formula which has caught the attention of light aircraft manufacturers . The bird's massive bills were prominent in advertisements for a well-known brand of Irish stout beer in the 1930s and 40s. In various poses, often with a pint pot perched precariously on its bill, toucan's, extolled the virtues of beer-drinking. Lees meer

    Producer : Andrew Dawes

  28. Vampire Finch

    31 oktober 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Miranda Krestovnikoff presents the blood sucking vampire finch. On Wolf Island in the remote Galapagos archipelago, a small dark finch sidles up to a booby with a taste for blood. Sharp-beaked ground finch is found on several islands in the Galapagos and is one of the family known as Darwin's finches. Several species of ground-finches have devolved bill sizes which vary depending on their diet and the competition for food. Usually seeds, fruits, nectar and grubs. But one sharp-beaked ground-finch has gorier ambitions. On the isolated islands of Wolf and Darwin where seeds are scarcer in times of drought this bird has taken to drinking the blood of other seabirds, especially boobies. It pecks at the bases of their feathers and greedily laps up the flowing blood. For this reason it's often known as the, the vampire finch.

    Producer : Andrew Dawes

  29. Greater Honeyguide

    30 oktober 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Miranda Krestovnikoff presents the greater honeyguide of sub-Saharan Africa. A loud repetitive "it's - here" – "it's -here" is a sound the greater honeyguide only makes to humans in an extraordinary co-operative act between humans and bird. Relatives of woodpeckers they are one of the few birds which can digest wax and also feed on the eggs, grubs and pupae of bees. A greater honeyguide knows the location of the bee colonies in its territory and is able to lead honey-hunters to them. Once it has successfully guided its helpers to a nest, it waits while the honey-hunters remove the comb. Then it moves in to snap up the grubs and wax from the opened nest. So reliable are honeyguides that the Boran people of East Africa save up to two thirds of their honey-searching time by using the bird's services and use a special loud whistle (called a fuulido) to summon their guide before a hunt.

    Producer : Andrew Dawes

  30. Resplendent Quetzal

    29 oktober 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Miranda Krestovnikoff presents the resplendent quetzal of Guatemala. The image of resplendent quetzals are everywhere in Guatemala, but the source of their national emblem is now confined to the cloud forests of Central America. Its beauty has long entranced people, the male quetzal a shimmering emerald-green above and scarlet below. His outstanding features are the upper tail feathers which, longer than his entire body, extend into a train almost a metre in length, twisting like metallic ribbons as he flies through the tree canopy. Historically resplendent quetzals were considered sacred to the Mayans and Aztecs for their brilliant plumage, with the lavish crown of the Aztec ruler Moctezuma the Second, containing hundreds of individual quetzal tail plumes.

  31. Snow Goose

    28 oktober 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Miranda Krestovnikoff presents the snow goose found breeding across Canada and Alaska. Although most snow geese are all-white with black wing-tips, some known as blue geese are blue-ish grey with white heads. Snow geese breed in the tundra region with goslings hatching at a time to make the most of rich supply of insect larvae and berries in the short Arctic summer. As autumn approaches though, the geese depart and head south before temperatures plummet, and the tundra becomes sealed by snow and ice. As they head for areas rich in grain and nutritious roots hundreds of thousands of snow geese fill the sky with their urgent clamour providing one of the greatest wildfowl spectacles in the world.

    Producer : Andrew Dawes

  32. Blue-Footed Booby

    27 oktober 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Miranda Krestovnikoff presents the Galapagos Islands blue-footed booby. Far off the Ecuador coastline the Galapagos Archipelago is home to a strange courtship dance and display of the male blue-footed booby and his large bright blue webbed feet. The intensity of the male's blue feet is viewed by the female as a sign of fitness and so he holds them up for inspection as he struts in front of her. She joins in, shadowing his actions. As the pair raise and lower their feet with exaggerated slow movements, they point their bills sky-wards while spreading their wings, raising their tails and calling.

    Producer : Andrew Dawes

  33. King Eider

    24 oktober 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Miranda Krestovnikoff presents the Arctic specialist the king eider duck. Relatives of the larger common eider found around the British coast, king eiders breed around the Arctic and sub-Arctic coasts of the northern hemisphere. As true marine ducks they can dive to depths of 25 metres on occasion, to feed on molluscs and marine crustaceans. The drake King Eider has colourful markings; having a black and white body with a reddish bill, surmounted by an orange-yellow shield. His cheeks are pale mint-green and his crown and nape are lavender-grey. He uses his bill pattern and head colours in a highly ritualised display to woo his mate, fluffing up his chest and issuing an amorous coo-ing call.

    Producer : Andrew Dawes

  34. House Crow

    23 oktober 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Miranda Krestovnikoff presents the house crow, native of southern Asia. Leggier and longer-billed than the slightly larger European carrion crow and having a charcoal grey bib and collar and raucous call, these are common birds in towns and villages from Iran through India to Thailand. As scavengers they eat almost anything, which is how they've come to live alongside us. We provide water as well as food and have introduced the birds into areas of the Middle East and Africa. Although they don't fly long distances, the crows often hop aboard ships and arrive in foreign ports. Ship-assisted house crows have the potential to spread around the globe, a beautiful example of avian exploitation of human activity.

  35. Red-billed Quelea

    22 oktober 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Miranda Krestovnikoff presents the World's most numerous bird; red billed quelea. Red-billed queleas are the most numerous birds in the world and as part of the weaverbird family sound and look like small neat sparrows. Their ability to adapt to local conditions and travel for food allows large populations of fast-breeding queleas to build up. The statistics are mind-boggling. Some flocks of red-billed quelea can comprise millions of birds which may take hours to fly past. There are probably between one and a half and ten billion birds in Africa. They breed in vast colonies; one colony in Nigeria covered one hundred and ten hectares and contained thirty one million nests.

  36. Satin Bowerbird

    21 oktober 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Miranda Krestovnikoff presents Australia's satin bowerbird. Then male is a blackish looking bird with bright purple eyes, whose plumage diffracts the light to produce an indigo sheen with a metallic lustre. He builds a U-shaped bower of sticks on the forest floor into which he hopes to lure a female. But brown twigs on a brown woodland floor aren't very eye-catching, so he jazzes up the scene with an array of objects from berries and bottle-tops to clothes-pegs and even ballpoint pens. All have one thing in common: they are blue. The male dances around his bower to attract the greenish females: often holding something blue to impress her. As he poses, he calls enticingly to advertise his prowess. Once she's made her choice, she will leave to build her nest and rear her young alone.

  37. Montezuma Oropendola

    20 oktober 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Miranda Krestovnikoff presents the Panamanian Montezuma oropendola. In a clearing in the humid rainforest in Panama a tall tree appears to be draped in hanging baskets. These are the nests of a New World blackbird, Montezuma oropendola. The male produces an ecstatic bubbling liquid call as he displays to females, reaching a crescendo whilst bowing downwards from his perch, spreading his wings and raising his tail. They weave long tubular basket-like nests from plant fibres, which they suspend in clusters from tall trees. Colonies can contain up to one hundred and seventy nests, but more usually number about thirty.

    Producer : Andrew Dawes

  38. Echo Parakeet

    17 oktober 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Miranda Krestovnikoff presents the echo parakeet found only in Mauritius, a bird which has brushed extinction by its wingtips. This once familiar bird of the island of Mauritius will only nest in large trees with suitable holes, few of which remain after widespread deforestation on the island. A close relative of the more adaptable ring necked parakeet found now across southern Britain where it's been introduced, by the 1980's the wild population of echo parakeets numbered around ten birds. Threatened with extinction in the wild, captive breeding and successful releases into the wild have stabilised the population to about three hundred birds.

    Producer : Andrew Dawes

  39. Crested Lark

    16 oktober 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Miranda Krestovnikoff presents the crested lark found from Europe across to China. The west coast of Europe is one edge of the huge range of the crested lark. Much like many larks it is a streaky brown bird but supports, as its name suggests a prominent crest of feathers on its head. Its song is delivered in a display flight over its territory as a pleasant series of liquid notes. Unlike skylarks which are rural birds, crested larks often nest in dry open places on the edge of built-up areas. Its undistinguished appearance and behaviour were cited by Francis of Assisi as signs of humility and he observed that like a humble friar, "it goes willingly along the wayside and finds a grain of corn for itself".

  40. Galapagos Mockingbird

    15 oktober 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Miranda Krestovnikoff presents a bird which intrigued Darwin, the Galapagos mockingbird. There are four species of Mockingbird in the Galapagos islands, which probably all descended from a single migrant ancestor and then subsequently evolved different adaptations to life on their separate island clusters, hence their fascination for Charles Darwin. The most widespread is the resourceful Galapagos Mockingbird. Unlike other mockingbirds which feed on nectar and seeds, the Galapagos mockingbird has adapted to its island life to steal and break into seabird eggs and even attack and kill young nestlings. They'll also ride on the backs of land iguanas to feed on ticks deep within the reptiles' skin and will boldly approach tourists for foot. They aptly demonstrate the theory of the "survival of the fittest".

    Producer : Andrew Dawes

  41. Common Hawk Cuckoo

    14 oktober 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Miranda Krestovnikoff presents the common hawk cuckoo from the Bengal region. The repetitive call of the common hawk-cuckoo, otherwise known as the brain-fever bird, is one of the typical sounds of rural India and on into the foothills of the Himalayas. Its name partly derives from its call sounding like "brain fever" but also what one writer called its repetition being a "damnable iteration". It looks like a bird of prey, and flies like one too, imitating the flapping glide of a sparrowhawk in the region, known as the shikra, often accompanied by mobbing small birds. Unwittingly as they mob her, birds like babblers betray their nest, into which the cuckoo will lay her egg.

    Producer : Andrew Dawes

  42. Pied Butcherbird

    13 oktober 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Miranda Krestovnikoff presents the virtuoso songster the pied butcherbird of Australia. Australian parks, gardens resonate to the flute like calls of a medium sized black and white bird with stout blue-grey bills, and a black hood. They earned their name 'butcherbird' from their habit of storing prey by impaling it onto thorns or in a tree crevice before feeding on it with their hooked bill. They can sing for up to twenty minutes at a time, appearing to improvise as they perform a mellifluous, but unpredictable performance which they deliver as a solo or a duet with another butcherbird. Australian composer David Lumsdaine, described its call as..... "a virtuoso of composition and improvisation".

    Producer : Andrew Dawes

  43. Arctic Warbler

    10 oktober 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Miranda Krestovnikoff presents the long distant migrant Arctic warbler. These classic olive-grey warblers, slightly smaller than the European robin, with a pale eye-stripe, winter in south-east Asia, but each spring fly to northern forests to breed. This can be as far as Finland, up to 13,000 kilometres away as well as Arctic and sub-Arctic Russia, Japan and even Alaska. They do this to feed on the bountiful supply of insects which proliferate during the 24-hour daylight of an Arctic summer. A few make it to Britain, the Northern Isles, but whether they finally return to Asia is not known.

  44. Black Drongo

    9 oktober 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Miranda Krestovnikoff presents the black drongo of Southern Asia. What looks a like a small crow crossed with a flycatcher is riding a cow's back in an Indian village. Black drongos are slightly smaller than European starlings, but with a much longer tail. They feed mainly on large insects: dragonflies, bees, moths and grasshoppers which they will pluck from the ground as well pursuing them in aerial sallies. Although small, these birds are famous for being fearless and will attack and dive-bomb almost any other bird, even birds of prey, which enter their territories. This aggressive behaviour has earned them the name "King Crow" and in Hindi their name is Kotwal - the policeman.

    Producer : Andrew Dawes

  45. Variable Pitohui

    8 oktober 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Miranda Krestovnikoff presents the poisonous variable pitohui from New Guinea. This jay sized, black-and-tan bird hides a dark secret. Named for their voice, pitohui is a representation of their song and 'variable' refers to their plumage colour which varies across their range. What is striking about this bird is that it is poisonous: its skin and feathers contain powerful neurotoxic alkaloids similar to those of South American poison-dart frogs. For the pitohui, this chemical defence is unlikely to be fatal to predators which prey on them; rather it discourages further attacks. People who've handled have suffered burning sensations in the mouth, numbness in fingers and bouts of sneezing. It is not recommended.

    Producer : Andrew Dawes

  46. Andean Cock-of-the-Rock

    7 oktober 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Miranda Krestovnikoff presents the Andean Cock-of-the-rock from Peru. Deep in a cloud forest a female awaits the display of her displaying males. Gathered in front of her several head-bobbing wing-waving males, these males are spectacularly dazzling; a vibrant orange head and body, with black wings and tails, yellow staring eyes, and ostentatious fan-shaped crests which can almost obscure their beaks. Male cock-of-the rocks gather at communal leks, and their performances include jumping between branches and bowing at each other whilst all the time calling loudly. Yet, for all the males' prancing and posturing, it is the female who's in control. Aware that the most dominant and fittest males will be nearest the centre of the lekking arena, it's here that she focuses her attention.

    Producer : Andrew Dawes

  47. Hawaiian Crow

    6 oktober 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Miranda Krestovnikoff presents the now extinct in the wild Hawaiian Crow. It's hard to imagine any crow becoming endangered, but only a hundred or so the formerly widespread Hawaiian crow survive and all of them in captivity. Also known by its Hawaiian name 'Alala' these sooty black brown crows produce a chorus of caws and screeches. Early settlers in the Hawaiian archipelago reduced their numbers, leaving the remaining populations vulnerable to introduced predators; feral pigs further reduced the fruit-laden understory plants favoured by the crow. The species was last seen in the wild in 2002. All may not be lost. A captive breeding programme overseen by San Diego Zoo is hoping to reintroduce the crows into the wild, so perhaps the Hawaiian forests will once again resound with their calls.

  48. Swainson's Hawk

    3 oktober 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Miranda Krestovnikoff presents the North American Swainson's hawk. About the size of the European buzzard, Swainson's hawks are dark-brown birds, rusty brown on the chest and white on the belly, and a familiar sight across open farmland and prairies of western North America where they soar effortlessly in search of prey. Most winter in South America, this epic round-trip of around 20,000 kilometres is probably the longest regular migration made by any American bird of prey. When they reach their wintering grounds they switch diet. In North America they feed mainly on mammals, but in South America, they gather in flocks to hunt dragonflies and grasshoppers in the vast pampas plains.

    Producer : Andrew Dawes

  49. Shoebill

    2 oktober 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Miranda Krestovnikoff presents the mysterious shoebill of Uganda. Reaching almost one and a quarter metres in height and looking like a hefty-looking blue-grey stork, ornithologists remain unsure which birds are their closest relatives. As its name suggests, the Shoebill's most outstanding feature, is its enormous clog-shaped bill. Up to 20cm long, half as wide and ending in a nail-like hook. They live in central and east African swamps where they feed on reptiles, fish, amphibians and even young crocodiles. Their bill is also useful in the baking heat of the African sun, when the adults scoop up beak-fulls of water and shower it over their chicks to help them keep cool.

    Producer : Andrew Dawes

  50. Brown Kiwi

    1 oktober 2014 · 2 min

    Beluister deze aflevering
    Tweet of the Day is the voice of birds and our relationship with them, from around the world. Lees meer

    Miranda Krestovnikoff presents the New Zealand brown kiwi. A piercing wail can be heard in a forest at night. A brown kiwi is calling. Only found in New Zealand, kiwi are flightless birds and the brown kiwi, which is about the size of a domestic chicken, lays an egg weighing as much as a quarter of its own bodyweight – proportionally; the largest egg for its size of any bird. More mammal like than birds; their tiny eyes are of little use, but they have an excellent sense of smell, using their nostrils located unusually for birds near the end of the bill. Held in great affection, brown kiwi appear on coins, stamps and coats-of- arms as well as providing a nick-name for New Zealand's national rugby team.

    Producer: Andrew Dawes